1/25/2014

Voinko olla avuksi?

En muistanut Terveluloa kirjoituksessani kertoa, että valmistuin viime kesäkuussa puutarhuriksi. Olen tuon 4vuoden aikana nähnyt vaikka minkä moista kasvia kuten oleellisesti myös hoitanut niitä. Ajattelin välillä kirjoittaa teille tietyistä viherkasveista tiivistelmän ja hoito ohjeet, miltä kuulostaa? Toistan itseäni, mutta kuten sanottu kaiken näköisiä tullut nähtyä, milloin kenenkin luona ja miten sen nyt sanoisin.. Toiset ovat rakkaudella hoidettu ja toiset jääneet vähän vähemmälle rakkaudelle. Postauksissa kerron teille yleisimmistä kasveista mitä lähes kaikkien kotoa löytyy. Toivomuksia otetaan vastaan myös tietenkin. Ensimmäinen potilas: Reunustraakkipuu Dracaena marginata
Kuva valitettavan epäselvä ja lainatu täältä
Tämä pörröpää löytyy lähes joka kodista, mutta kyllä sitä myydäänkin ihan jopa lähi Siwasta. Todennäköisin syy tämän löytymiselle joka kodista on varmasti se, että traakki on erittäin helppohoitoinen ja selviää melko radikaaleistakin kidutuksista. Ensimmäiseksi voidaan puhua valoisuudesta. Traakeista on monta väriversiota, mutta helpoin muistisääntö on: mitä kirjavampi sekä vaalean sävyisin lehti on, sitä valoisampaan paikkaan kasvi tulisi sijoittaa. Jos traakissasi on perus tummahkon vihreät lehdet, kasvi pärjää melkeinpä täysin varjossa. Muistutan kuitenkin tässä vaiheessa että, mitä pimeämpään paikkaan kasvisi sijoitat, vaikka se olisikin varjoisenpaikan kasvi, sitä enemmän se hakeutuu valoa  kohti (Jolloin kasvisi mitä todennäköisemmin kasvaa vinoksi ellet kääntele sitä viikottain, erityisesti traakin kaltaiset pitkät kasvit.) Toinen ääripää on suoraan auringon valoon, eli paahteiseen paikkaan. Itselläni ei tule yhtäkään kasvia mieleen joka sitä sietäisi, ellei oteta aavikonkasveja esimerkiksi. Joten älkää laittako kasvejanne etelänpuoleiselle ikkunalaudalle. Seuraavaksi kastelusta. Jotta pörröpäällä pysyisi permanentti kunnossa on traakkia syytä kastella tasaisin väliajoin. Kastelujen välissä mullan pinta saa ja olisikin hyvä kuivua välissä. Tämän voit tarkistaa upottamalla sormesi multaan jolloin tiedät miten syvällä kosteus on. Kastelusta myös sen verran, jos olet erityisen hyvä hukuttamaan kasvisi, hanki altakastelu ruukku jolloin kasvisi ei jää makaamaan liialliseen veteen. Jos kuitenkin olet toinen ääripää ja kastelet kasvisi juuri ennen kun ne ovat valmiita haudattavaksi, voit ostaa multaa jossa on valmiina kastelukiteitä jotka sitovat kosteutta joloinka et välttämättä onnistu kuihduttamaan kasviasi ensimmäisen kuukauden aikana. Traakki ilmoittaa kyllä melko äkisti jollei saa kaipaamaansa huikkaa tarpeeksi ajoissa - lehdet valahtavat kohti lattiaa. On myös kuulemma todistettu, että traakki on huoneilmaa puhdistava kasvi! Jos traakkisi kasva liian korkeaksi, se todennäköisesti myös menee ruman malliseksi. Voit leikata kasvin mistä kohtaa haluat, ja leikkauspinnan alapuolelta alkaa uutta versoa kasvamaan. Teethän tämän mieluiten alku keväästä jolloin alkava kasvukausi nopeuttaa versojen tuloa sekä kasvin parantumista. Pistokkaita tästä kasvista saa myös helposti!

Tämä ei nyt ihan tiivistelmästä mennyt, mutta pakko oli saada mahtumaan nuo kastelu, sekä valoisuus hommat. Koitan myös kertoa teille muista kasveista joitakin asioita, mitä todella uskon ettette tienneet. Toistan myös kasveista asioita mitä jotkust teistä todella tietävät, mutta tarkoituksena näillä kirjoituksilla onkin vääntää asia rautalangasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)